Meniul paginii
Prima pagină  »  Activitatea Direcțiilor și Secțiilor ale Consiliului raional Criuleni
Activitatea Direcțiilor și Secțiilor din cadrul Consiliului raional Criuleni
Notă informativă privind activitatea Direcției Agricultură și Servicii Funciare Criuleni în perioada a 6 luni a anului 2021.
Publicat la: 18.08.2021   

Activitatea Direcţiei Agricultură şi Servicii Funciare în acest interval de timp s-a axat pe realizarea obiectivelor trasate în programul activităţilor sale, reieșind din cerinţele Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Consiliului raional şi a Preşedintelui raionului, întru realizarea strategiei de dezvoltare social-economică a raionului Criuleni pe perioada 2021-2025. Obiectivele principale au fost:

- Formarea profesională şi dezvoltarea continuă a aptitudinilor şi competenţelor personalului care activează în direcţia agricolă.

- Extinderea suprafeţelor de plantare cu culturi multianuale.

- Revitalizarea păşunilor.

- Extinderea suprafeţelor irigate.

- Extinderea suprafeţelor cultivate în solare, sere şi tunele.

- Revitalizarea sectorului zootehnic.

Întroducerea noilor tehnologii de tip No – Till, Strip-Till, pentru conservarea umidităţii în sol.

În acest scop, au fost stabilite variate forme de monitorizare, şcolarizare şi instruire a specialiştilor ce activează în sectorul agricol.

Pe parcursul primului semestru al anului curent s-au petrecut seminare, mese rotunde cu agenţii economici din teritoriu în condițiile declanșării stării de urgență în legătură cu răspîndirea COVID – 19 și anume:

Seminar cu privire la subvenţionarea producătorilor agricoli pentru anul 2021.

Seminar cu privire la tăiatul în uscat a viţei de vie petrecut pe plantațiile combinatului Cricova.

Seminar cu privire la tăiatul în uscat a culturilor pomicole în Gospodăria didactică ,,Criuleni’’.

Seminar cu privire la creşterea legumelor.

Seminar cu privire la protecţia plantelor.

Seminar cu specialiștii pentru reglementarea regimului funciar din cadrul primăriilor.

Seminare întru implementarea proiectului ”Înregistrarea bunurilor imobile, evaluarea și impozitarea locală, finanțată de Banca Mondială”.

Seminar privind perspectivele de investiții și dezvoltare a sectorului de alun.

Seminar cu privire la creșterea hibrizilor de perspectivă a culturilor de cîmp.

S-a contribuit esențial la organizarea și petrecerea Sărbătorii ”Ziua Fructelor - 2021” în s.Coșernița.

Seminar privind implementarea Hotărîrii de Guvern Nr.836 din 2020, privind subvenționarea sectorului zootehnic.

Reprezentantii direcției au participat la licitațiile locale desfășurate în primării. În baza demersurilor depuse de către reperezentanții APL-1 au fost confirmate și coordonate 85 de dosare tehnice al lucrărilor cadastrale de delimitare a terenurilor proprietate publică a unităților administrativ teritoriale din cadrul raionului. S-a efectuat inspectarea bazinelor acvatice din raion. S-a contribuit esențial de către specialiștii DA și SF la perfectarea actelor pentru constatarea și subvenționarea cu ajutorul acordat din partea Romaniei cu motorină în cantitate în jur de 200 tone a 71 de agenți economici și ajutorul în formă bănească oferit de către Federația Rusă.

Au fost efectuate 28 de vizite în teritoriu pentru monitorizarea desfășurării lucrărilor agricole și a procesului de păstrare a producției agricole în depozite.

Procesele tehnologice efectuate de către gospodăriile agricole prin intermediul specialiștilor din domeniu sunt mediatizate în permanență de către DA și SF prin intermediul paginii Web al CR Criuleni și rețelelor de socializare.

S-a transmis săptămînal in adresa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, informația operativă privind lucrările in agricultură.

Toate scrisorile și demersurile care au parvenit în adresa Direcției agricultură și servicii funciare au fost examenate în termenii prescriși de legislația în vigoare.

Pe parcursul primului semestru au fost montate peste 1,4 ha de sere și se prelungește extinderea lor în satele Bălăbănești, Boşcana, Oniţcani, Mașcăuți, Cimișeni, Hrușova, Drăsliceni, Hîrtopul Mare.

Direcţia Agricultură și Servicii Funciare a evaluat suprafeţele de păşuni din cadrul primăriilor şi a propus măsuri concrete reprezentanţilor din primării pentru revitalizarea păşunilor.

Ploile abundente însoțite cu grindină au provocat un şir de probleme producătorilor agricoli, unde Direcţia Agricultură și Servicii Funciare a activat împreună cu comisiile speciale pentru evaluarea pagubelor şi prezentarea materialelor către instituţiile de stat. Pe parcursul perioadei mai-iulie, curent au fost examenate, evaluate și constatate suprafețe agricloe de grupa –I, afectate în urma calamităților naturale (ploi și grindină) în cadrul Comisiilor SE locale și raionale.

La grupa –I au fost examenate în 6 localități peste 12 agenți economici pe suprafața 2100 ha cu diferit grad de afectare. Paguba estimativă este esențială.

La grupa –II au fost examenate în 4 localități, 6 agenți economici pe suprafața 800 ha cu un grad de afectare major. Paguba estimativă este semnificativă.

La plantele multianuale au fost examenate în 3 localități la 5 agenți economici, vița de vie – 80 ha, sîmburoase – 70 ha, afectate considerabil.

Conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr.455 din 21.06.2017 cu privire la modul de repartizare a mijloacelor fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, Direcția a acordat ajutor în pregătirea pachetelor de documente pentru depunerea la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Agricultorii din raion au depus 18 dosare în prima jumătate a an. 2021.

Totodata, începând cu 1 februarie 2021 a fost dat startul recepționării cererilor de subvenționare pentru Campania din 2021. Perioada de recepționare a dosarelor de subvenționare va dura până pe 31 octombrie, curent.

Au fost susținute inițiativele agricultorilor pentru înființarea: 6 ha plantații nucifere, 1 ha pomușoare, 5 ha vita de vie, 15 ha prun, 5 ha persic, alun 8 ha. Conform prevederilor Planului de activitate a Consiliului raional pe parcursul anilor 2020 și 2021 a fost pus ca obiectiv reabilitarea sistemelor de irigație din raion. Pe parcursul perioadei nominalizate s-au efectuat lucrări de reconstrucție și modernizare a sistemului de irigare ,,Platoul Pugăcenii de Sus’’.

Direcția agricultură și servicii funciare participă activ în toate activitățile inițiate de către CR Criuleni.

Pe parcursul activității direcției, se monitorizează procesul tehnologic în sectorul agricol în special la recoltarea culturilor de prima grupă și pregătirea solului pentru semănatul culturilor de toamnă.

 

 

Şef , Direcţia Agricultură,

şi Servicii Funciare Vitalie Onișciuc



Alte Activitatea Direcțiilor și Secțiilor din cadrul Consiliului raional Criuleni


1 - 20 din 30
Ultimele noutăţi
Recomandări

Utile