Meniul paginii
Prima pagină  »  Anunţuri
Anunţuri
Atenție!!! „Pesta Porcină Africană”
Publicat la: 08.06.2016   

Direcția Agricultură, Economie, Investiții, Relații Externe și Servicii Funciare avertizează cetățenii raionului Criuleni, în special producătorii și deținătorii în gospodăriile casnice a porcilor, despre pericolul major de pătrundere a focarului de boala virală „Pesta Porcină Africană”, care deja a fost depistată în mai multe regiuni din Ucraina. În acest sens, ANSA a înăsprit măsurile de precauție pentru a nu permite focarul să pătrundă în țară. 

La ziua de azi sunt câteva focare în regiunea Odessa și riscul ca această boală să pătrundă în Republica Moldova este foarte mare. Au fost implicate toate instituțiile statului pornind de la frontiera de stat, vama și terminând cu primăriile din localități, poliția și alte organe care urmează să întreprindă diferite măsuri pentru a preveni pătrunderea acestei boli pe teritoriul țării.

Directorul general adjunct al ANSA Vsevolod Stamati a precizat că, pentru această boală nu există tratament specific și nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise și distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat la prețul de piață al animalelor.

„Pesta Porcină Africană” este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici și cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi de proporții mari crescătorilor de porci.

Se poate transmite pe distanțe lungi, prin intermediul materialelor care au intrat în contact cu animalele bolnave sau cu produsele din carne infectate. Transmiterea are loc prin contact direct dintre porcii domestici sau sălbatici, bolnavi și cei sănătoși. Se răspândește prin contactul cu secrețiile (lacrimi, salivă) și fecalele animalelor infectate. Porcii sănătoși se infectează prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate. Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoși în cadrul mișcărilor necontrolate sau ilegale a animalelor (transport, vânzare, târguri) și de către oameni, păsări, insecte. 

Porcii bolnavi de pesta porcină clasică prezintă modificări de comportament: beau multă apă; nu se deplasează; refuză hrana administrată; au coada, picioarele, urechile, abdomenul colorate în roșu închis; au constipație urmată de diaree; se deplasează greoi și au tremurături musculare.


Accesări: 661


Alte Anunţuri

Publicat la: 22.03.2021   
Accesări: 73
Publicat la: 19.03.2021   
Accesări: 308
Publicat la: 17.02.2021   
Accesări: 111

1 - 20 din 248
Ultimele noutăţi
09.05.2021
9 MAI
Recomandări

Utile