Prima pagină  »  Anunţuri
Anunţuri
ÎN ATENȚIA PRIMĂRIILOR ȘI AGENȚILOR ECONOMICI
Publicat la: 18.04.2017   

În conformitate cu datele prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (în perioada 18-24 aprilie se prevede „cod galben” de înghețuri pe întreg teritoriul țării),  Direcția Agricultură, Economie, Investiții, Relații Externe și Servicii Funciare atenționează primăriile și  producătorii agricoli despre pericolul iminent, care amenință plantațiile horticole și semănăturile plantelor de cultură pe parcursul nopților săptămânii curente.

Totodată, vă aducem la cunoștințăunele recomandări de protecție împotriva înghețurilor:

Metoda fumigaţiei – se bazează pe principiul micşorării efectului radiaţiei nocturne cu ajutorul unui ecran protector de fum, de durată limitată, generat de o substanţă fumigenă. Perdeaua de fum împiedică răcirea solului şi a pomilor, reducând efectul radiaţieinocturne.Se recomandă folosirea unor substanţe care să producă un fum persistent în jurul pomi­lor. Aerosolii produşi trebuie să fie de culoare albă, întrucât au o mai mare putere de reflecţieşi împiedică astfel producerea radiaţiei noc­turne.

Mărirea umidităţii aerului pentru combaterea îngheţurilor nocturne cu ajutorul aspersoarelor care pulverizând apa în atmosferă ridică temperatura aerului cu 2-4°C. Irigaţia prin aspersiune se declanşează cu câteva minute înainte de apariţiaîngheţului. Stratul de gheaţă, care se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care împiedică răcirea ramurilor, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura foarte apropiată de 0°C. Instalaţiile de aspersoare sunt rentabile când pot fi folosite ulterior la udarea pomilor şi aplicarea îngrăşămintelor.

Metoda ventilării - aerului constă în amestecarea paturilor răcite din ime­diata vecinătate a solului cu cele mai calde de deasupra, urmărindu-se elimi­narea inversiunii termice. Ventilarea aerului se execută cu ajutorul unor ventilatoare speciale de mare capacitate, care se instalează la capătul parcelelor.

Sursa: http://maia.gov.md/ro/anunturi/atentie-cod-galben-de-inghet

Informații: http://www.meteo.md/raion2-3z.htm

 


Accesări: 371


Alte Anunţuri

Publicat la: 18.06.2018   
Accesări: 42
Publicat la: 11.04.2018   
Accesări: 96
Publicat la: 20.03.2018   
Accesări: 209
Publicat la: 19.03.2018   
Accesări: 275
Vineri, 16 martie 2018, ora 11:00, în incinta sălii de conferințe „FORA Event Room”(adresa: or. Chișinău, str.Al. Pușkin, 12), Fondul de Investiții Sociale din Moldova a organizat un eveniment public
Publicat la: 20.12.2017   
Accesări: 499
Publicat la: 02.08.2017   
Accesări: 319

1 - 20 din 94
Ultimele noutăţi
Recomandări

Utile