Meniul paginii
Prima pagină  »  Anunţuri
Anunţuri
Către primării şi persoanele responsabile de achiziţii publice
Publicat la: 13.01.2017   

Către primării şi persoanele responsabile de achiziţii publice

Agenţia Achiziţii Publice informează că în rezultatul desfăşurării procedurilor de achiziţie publică de către autorităţile contractante se constată, deseori, încălcarea prevederilor art. 31 Termene pentru încheierea contractelor de achiziţii publice al Legii nr.131 din 03.07.2015 privind achiziţiile publice.

Respectiv, în scopul evitării încheierii contractelor de achiziţii publice înainte de împlinirea termenelor de aşteptare, care sînt lovite de nulitate, Agenţia Achiziţii Publice vine cu unele precizări.

Conform art.31 alin.(1) al Legii privind achiziţiile publice ,, Contractele de achiziţii publice care intră în sfera de aplicare a prezentei legi pot fi încheiate numai după împlinirea termenelor de aşteptare de:

a)      11 zile de la data transmiterii comunicării privind rezultatul aplicării procedurii de atribuire - în cazul în care valoarea estimată, conform prevederilor art. 3, a contractului respectiv este egală cu sau mai mare decît pragurile prevăzute la art. 2 alin (3);

b)      6 zile de la data transmiterii comunicării privind rezultatul aplicării procedurii de atribuire – în cazul în care valoarea estimată, conform prevederilor art. 3, a contractului respectiv este mai mică decît pragurile prevăzute la art. 2 alin.(3).”

În cazul desfăşurării unei proceduri de achiziţie publică care presupune contractarea mai multor loturi/poziţii, iar valoarea estimată depăşeşte pragurile prevăzute la art. 2 alin (3) al Legii nr. 131 din 03.07.2015. privind achiziţiile publice şi în rezultatul atribuirii contractelor valoarea fiecărui contract este mai mică decît pragurile prevăzute la art. 2 alin.(3), autoritatea contractantă va respecta procedurile art. 31 alin.(1) lit.a) al Legii şi va încheia contractul numai după îndeplinirea termenului de 11 zile de la data înştiinţării rezultatelor procedurii de achiziţii publică (scrisoare de înştiinţare). Prin umare, termenul,,contract” urmează a fi interpretat ca şi ,,procedură”, în colaborare cu prevederile art.3 al Legii nr. 131 din 03.05.2015 privind achiziţiile publice. Modalitatea de calcul a termenelor de aşteptare se efectuează în conformitate cu prevederile Codului Civil art. 261 alin.(1),,Dacă începutul curgerii termenului este determinat de un eveniment sau moment în timp care va surveni pe parcursul zilei, atunci ziua survenirii evenimentului sau momentului nu se ia în considerare la calcularea termenului.”Respectiv, ziua transmiterii comunicărilor de informare a operatorilor economici privind rezultatele procedurii de achiziţie nu se va lua în considerare la calcularea termenului de aşteptare.Totodată, art. 265 din Codul Civil prevede cazurile în care ultima zi a termenului de aşteptare este o zi de duminică, de sîmbătă sau o zi care, în conformitate cu legea în vigoare, la locul executării obligaţiei este o zi de odihnă, respectiv termenul expiră în următoare zi lucrătoare . Reeşind din cele expuse, în scopul evitării încheierii înainte de expirarea termenului de aşteptare a contractelor de achiziţii publice, solicităm respectuos informarea instituţiilor din subordine despre conţinutul acestei scrisori.

 

Cu respect,

Director                                                                                                                                                                                    Ruslan Malai


Accesări: 752


Alte Anunţuri


1 - 20 din 397
Ultimele noutăţi
Recomandări

Utile