Unele iubiri nu se uită niciodată.
Luna noiembrie și-a lăsat amprenta spirituală nu doar în viața culturală a raionului Criuleni, dar și asupra întregii țări printr-un eveniment care adună personalități ce promovează, de-a lungul anilor, romanța, care inspiră sufletul. Evenimentul a pus în valoare talentul și dedicația artistică a interpreților acestui gen folcloric urban, atât de popular în România interbelică. Acum 28 de ani în raionul Criuleni a înflorit un trandafir cu petale eterne, care se scutură doar în amintiri, organizat la inițiativa Direcției Cultură Criuleni, Societății “Limba noastră cea Română”, a despărțământului „Ioan Sîrbu” Astra Criuleni și a Secției tineret și sport a Consiliului raional Criuleni.
În acest an festivalul a fost organizat în formă de concurs, la care au participat 11 interpreți din localitățile raionului. Vicepreședintele raionului, Dl Roman Onica, în mesajul de felicitare, le-a dorit tuturor participanților succes, iar spectatorilor o frumoasă zi de duminică. Componența juriului: Dna Diana Maxim, președinta juriului, director Școala de Arte Măgdăcești, dirijor Corul “Balada”, Măgdăcești, Dna Elena Frumosu, Șefa Secției Cultură și Turism Criuleni, Dna Valentina Butnaru, președinta Societății „Limba noastră cea Română”, Dna Lidia Roman, profesoară de solfegiu Școala de Arte Criuleni și Dna Elena Chiriac, redactor șef, Ziarul Est-Curier.
În calitate de oaspeți ai festivalului au fost: Dna Aurica Ichim, directoarea Muzeului municipal „Regina Maria”, Iași, România, instituție cu care la 1 decembrie 2023 am semnat un accord de colaborare, însoțită de Dl Dr. Mircea Ciubotaru, prof. univ. la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, România.
Diploma de gradul I și premiul binemeritat au fost înmânate interpretului Iurie Cumpătă din orașul Criuleni, care a delectate publicul cu romanțele „Îți mai aduci aminte doamnă?” și „Dragostea târzie”. Premiul II i-a revenit Alinei Orbu din satul Bălăbănești, iar premiul III a fost oferit tinerei soliste Arina Rusu. De mențiuni s-au învrednicit interpretele Efrosinia Balan din s. Măgdăcești, Alina Ostrovschi din s. Corjova, Tatiana Leahu din or. Criuleni și Diana Calancea din s. Mălăieștii Noi. Președinta Societății „Limba noastră cea română”, Dna Valentina Butnaru, a oferit 4 premii bănești în memoria Argentinei Cupcea-Josu, regretata scriitoare, care a stat la temelia acestui frumos festival. Tradițional, interpreții au fost acompaniați la pian de Dl Gheorghe Nicolăescu, profesor de solfegiu la Colegiul „Ștefan Neaga”.
Suportul financiar pentru locul I, II; III și mențiunile au fost oferite de Secția Cultură și Turism Criuleni.
În contextual celor menționate supra adresăm sincere mulțumiri tuturor pentru participare și contribuția adusă la organizarea evenimentului.