Meniul paginii
Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
Ca membri al ADR Centru din Republica Moldova președintele raionului Criuleni dl. Pavel Spînu și primarul satului Mașcăuți dl. Valeriu Cartîn în perioada 28-30 septembrie au efectuat o vizită de studiu în România.
Publicat la: 04.10.2021   

Agenția de Dezvoltare Regională Centru continuă să implementeze proiectul „Pachet de suport pentru membrii CRD”, finanțat de Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei, proiect care are drept scop consolidarea capacității Consiliului Regional de Dezvoltare Centru ( CRD Centru ) și îmbunătățirea funcționării acesteia. Astfel, în perioada 28-30 septembrie 2021 s-a desfășurat o Vizită de studiu a membrilor CRD Centru în Romania, destinat exclusiv membrilor CDR Centru, care a avut drept scop preluarea bunurilor practici de la partenerii noștri din Romania (ADR Centru Romania). În acest cadru, partea română a fost gazda unei delegații a membrilor Consiliului Regional pentru Dezvoltare din regiunea cu același nume din Republica Moldova în componența căreia a luat parte și Președintele Consiliului raional Criuleni dl. Pavel SPÎNU și primarul satului Mașcăuți dl. Valeriu CARȚÎN.
"Vizita delegației din Republica Moldova urma să răspundă la trei importante teme ale cooperării interregionale. Este vorba de schimburile de experiență în domeniul planificării și programării regionale, cu aplicabilitate pe procedurile de lucru și implementarea proiectelor finanțate din fondurile Uniunii Europene. Aceste schimburi de experiență ne aduc informații importante în privința organizării activităților și al pregătirii echipelor de lucru pe proiecte, dar și în domeniul relațiilor și fluxurilor de informare cu partenerii regionali. Nu în ultimul rând, această vizită are ca scop consolidarea cooperării noastre în multe alte domenii de interes pentru ambele regiuni, inclusiv din punct de vedere economic. Delegația moldoveană a urmărit să realizeze un schimb de experiență și de bune practici în domeniul dezvoltării regionale. În doar două zile, membrii CRD Centru din Moldova au avut un seminar de lucru la sediul ADR Centru din Alba Iulia, întrevederi cu conducerile Prefecturii județului Alba și cu cele ale Consiliilor Județene din Alba și Sibiu, runde de discuții cu reprezentanții orașelor și comunelor din județul Alba, dar și vizite la proiecte relevante din municipiile Alba Iulia și Sibiu.
Programul delegației moldovene în Regiunea Centru din România a inclus o reuniune de lucru la Consiliul Județean Alba și întâlniri oficiale cu domnii Ion Dumitrel, președinte și Dumitru Fulea, vicepreședinte, alături de echipa de experți ai CJ Alba. De asemenea, la discuțiile privind dezvoltarea locală a participat și domnul Nicolae Albu, Prefectul județului Alba. În cadrul vizitei la proiectele de dezvoltare ale municipiului Alba Iulia, delegația din Moldova s-a întâlnit cu domnii Gabriel Pleșa și Marius Filimon, primarul și viceprimarul municipiului supranumit "Cealaltă Capitală". În cursul întâlnirilor de lucru, delegația moldoveană a urmărit și prezentările domnilor Adrian Teban - primarul orașului Cugir și Gheorghe Damian - primarul comunei Ciugud. Acestea au fost apreciate ca fiind cele mai folositoare exemple de bune practici privind absorbția fondurilor europene în comunitățile locale. Nu în ultimul rând, la Sibiu, oaspeții au avut o rundă de discuții și au vizitat proiectele locale din centrul municipiului, alături de doamna Ioana Leca, administrator public. Înainte de plecarea spre casă, vizita delegației din Republica Moldova s-a încheiat la Consiliul Județean Sibiu, unde participanții au fost primiți oficial de doamna Daniela Cîmpean, președinte CJ Sibiu. Oaspeților le-au fost prezentate sintetic obiectivele de dezvoltare ale județului Sibiu și proiectele realizate până în prezent, după care au vizitat investițiile realizate la Spitalul Clinic Județean de Urgență din municipiu.
"Vizita de acum a delegaților din Republica Moldova are ca scop modernizarea serviciilor publice locale din țara vecină. Noi, ADR Centru din România, avem o preocupare constantă pentru procesul de planificare a dezvoltării, care include și această componentă a serviciilor oferite cetățenilor. În cadrul întâlnirilor programate cu delegația moldoveană, atât la Alba Iulia cât și la Sibiu, vom face un cât mai bun transfer de experiență și bune practici către factorii de decizie și execuție din Regiunea care are același nume ca și a noastră. În cadrul acestor întrevederi, am prezentat partenerilor noștri modul de pregătire și implementare a proiectelor de dezvoltare de la nivelul județelor Alba și Sibiu, precum și modul de administrare a serviciilor publice. Astfel, vom extinde cooperarea noastră bilaterală, la nivelul celor două Consilii de Dezvoltare Regională", a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Informații de background privind parteneriatul dintre Regiunea Centru din România și Regiunea Centru din Republica Moldova
În urmă cu nouă ani, cele doua Agenții de dezvoltare regională, din România și Republica Moldova, au inițiat un parteneriat care are ca obiective colaborarea celor doua instituții, în vederea dezvoltării social-economice echilibrate a celor două regiuni, consolidarea oportunităților financiare, instituționale și umane pentru dezvoltarea regională în aria de competență și expertiză a celor doua Agenții, precum și consolidarea ambelor structuri organizatorice, prin dezvoltarea capacităților proprii și schimburi de experiență. Practic, prin acest parteneriat, cele doua ADR facilitează dezvoltarea de noi parteneriate între reprezentanții autorităților administrației publice locale și ai mediului de afaceri, al societății civile, care activează în aria acoperită de cele două regiuni de dezvoltare, din România și respectiv Republica Moldova.

 


Ultima redactare: 04.10.2021   
Accesări: 273


Alte Noutăți

Publicat la: 15.03.2024   
Accesări: 196
Publicat la: 14.03.2024   
Accesări: 96
Publicat la: 26.02.2024   
Accesări: 138
Publicat la: 26.02.2024   
Accesări: 64
Publicat la: 23.02.2024   
Accesări: 92
Publicat la: 23.02.2024   
Accesări: 67
Publicat la: 13.02.2024   
Accesări: 123
Publicat la: 30.01.2024   
Accesări: 139
Publicat la: 26.01.2024   
Accesări: 117
Publicat la: 24.01.2024   
Accesări: 79
Publicat la: 23.01.2024   
Accesări: 103
Publicat la: 23.01.2024   
Accesări: 100
Publicat la: 16.01.2024   
Accesări: 86
Publicat la: 15.01.2024   
Accesări: 138
Publicat la: 10.01.2024   
Accesări: 150
Publicat la: 29.12.2023   
Accesări: 224
Publicat la: 29.12.2023   
Accesări: 74
Publicat la: 21.12.2023   
Accesări: 135

1 - 20 din 1746
Ultimele noutăţi
Recomandări

Utile